کد خبر : 206048
تاریخ انتشار : سه شنبه 22 آذر 1401 - 15:01

سردرد و کم خونی. آیا ارتباطی بین این دو وجود دارد؟

سردرد و کم خونی. آیا ارتباطی بین این دو وجود دارد؟

  بیماری کم خونی سبب حالات ناخوشایند مختلفی در بدن اشخاص مبتلا به آن شده و از مهم‌ترین عوارض آن می‌توان به: ضعف، بی‌حالی، سردرد، درد قفسه سینه، مشکلات گوارشی اشاره کرد. هموگلوبین خون وظیفه دریافت اکسیژن از ریه و انتقال آن به تمام سلول‌های بدن را بر عهده دارد و در زمان ابتلا شخص

 

بیماری کم خونی سبب حالات ناخوشایند مختلفی در بدن اشخاص مبتلا به آن شده و از مهم‌ترین عوارض آن می‌توان به: ضعف، بی‌حالی، سردرد، درد قفسه سینه، مشکلات گوارشی اشاره کرد. هموگلوبین خون وظیفه دریافت اکسیژن از ریه و انتقال آن به تمام سلول‌های بدن را بر عهده دارد و در زمان ابتلا شخص به بیماری کم خونی نشان‌دهنده کاهش میزان آهن و هموگلوبین خون است. علائمی مثل: ضعف، سردرد، سرگیجه و بی‌حالی از نشانه‌های عدم تامین اکسیژن کافی بوده و باید راه درمان مناسبی برای آن اتخاذ شود.

پزشکان با بررسی وضعیت جسمانی، پرونده پزشکی و آزمایشات متعدد خون از بیمار نوع کمبود ذخایر فرد را یافته و سپس با برنامه‌ریزی صحیح به دنبال بهبود وضعیت سلامت وی خواهند بود. به طور معمول استفاده از رژیم غذایی مناسب و دارای آهن، فولات و ویتامین‌های B12 و C روند درمان کم خونی و سردردهای ناشی از آن را سرعت خواهد بخشید. طی این مقاله به دنبال ارتباط میان بیماری کم خونی و ایجاد حالات مختلف سردرد خواهیم بود. در صورت علاقه به کسب اطلاعات علمی و آشنایی بیشتر در رابطه با درمان سردرد ناشی از کم خونی تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.

آشنایی با انواع بیماری کم خونی موثر در سردرد

با کاهش میزان اکسیژن و مواد غذایی موجود در هر گلبول قرمز شاهد افت کارکرد هر کدام از اندام و اعضاء اصلی بدن خواهید بود. در پی این عمل، واکنش‌های منفی هر کدام از سیستم‌های بدن به وقوع خواهد پیوست و مغز به عنوان فرمانده تمام بدن با سردردهای مزمن و دردناک بیمار را از پا در خواهد آورد. استفاده از مواد غذایی مقوی، بهترین مکمل‌های درمان کم خونی و دوری از سبک زندگی ناسالم از اصلی‌ترین راه‌های بهبود وضعیت بیمار خواهد بود. IDA یا فقر آهن در ذخایر بدن از دلایل اصلی ایجاد کم خونی در بوده و هموگلوبین گلبول قرمز بدون دارا بودن آهن کافی امکان انتقال اکسیژن لازم به سلول‌ها را نخواهد داشت.

 این حالت از بیماری کم خونی موجب سردرد وخیم برای بیمار شده و حتی حالات مشابه‌ای برای زنان در دوران قاعدگی نیز دارد. CVT یا کم خونی داسی شکل نیز موجب تغییر شکل گلبول قرمز از حالت گرد و کامل به شکل هلالی و ناقص آن خواهد شد. کاهش طول عمر گلبول قرمز در کنار عدم انتقال مناسب اکسیژن زمینه‌ساز سردرد شده و از طرفی با ایجاد شکل حرکتی نامعلوم خود سبب بسته شدن شریان‌های خونی خواهند شد. ایجاد لخته خون و بسته شدن رگ‌ها، افزایش فشار اضافی به مغز و دردناک شدن سردرد برای بیمار را در پی دارد.

اثرگذاری کم خونی بر شدت سردرد

نارسایی انتقال اکسیژن و کاهش سطح آن در مغز عامل اصلی سردرد در افراد مبتلا به بیماری کم خونی است. اما برخی از افراد تجارب به شدت تلخ و دردناک‌تری به اسم میگرن را به صورت درد شدید در نقاط خاص مغز، حساسیت به نور و مشکلات بینایی را تجربه خواهند کرد. سردردهای ترومبوز سینوس‌های وریدی یا CVT در اثر لختگی گلبول‌های قرمز، تخریب دیواره رگ‌های خونی و نشت خون در مغز سبب بروز سردردهای بسیار شدید خواهد شد. میزان تحمل درد در افراد متفاوت بوده ولی بروز سردردهای ناشی از کم خونی با عوارض دیگری نیز همراه بوده و موجب از کار افتادگی بیمار خواهد شد.

تشخیص ارتباط سردرد و کم خونی

دلایل مختلفی بین سردرد غیرمعمولی و بیماری کم خونی وجود داشته و نحوه تشخیص هر کدام از آن‌ها با یکدیگر تفاوت دارد. استفاده از آزمایش خون جهت بررسی میزان آهن امری مرسوم بوده و در صورت افت بیش از حد ذخایر آهن به دنبال یافتن دلایلی مثل: گذراندن دوران قاعدگی طولانی مدت یا وجود خون در مدفوع خواهند بود. کمبود ویتامین نیز به همراه آزمایش خون قابل بررسی بوده و وجود ویتامین B12 در افزایش گلبول قرمز موثر است. همچنین ویتامین C در جذب حداکثری آهن کمک کرده و قرار دادن آن در برنامه غذایی موثر خواهد بود.

سردردهای ترومبوز سینوس‌های وریدی یا CVT به همراه بسیاری از علائم مشابه با دیگر بیماری‌ها ظاهر شده و حتی در برخی از مواقع پزشکان با بررسی نتایج آزمایشات خون امکان تشخیص دقیق را ندارند. بهره‌گیری از سی‌تی‌اسکن و ام‌آرآی نشان‌دهنده میزان پارگی شریان‌های اصلی خون بوده و از طرفی اهمیت نمایش محل لختگی خون در یافتن علت سردرد ناشی از بیماری کم خونی موثر خواهد بود. با مشخص شدن عامل اصلی سردردهای غیرعادی امکان رفع علل آن وجود داشته و کنترل شرایط مزمن ایجاد شده برای بیمار راحت‌تر خواهد شد.

درمان سردرد با منشاء بیماری کم خونی

هر کدام از دلایل مطرح شده در بخش قبلی مقاله دارای راه حل متناسب با شرایط بیمار را داشته و در این بین تغذیه و مصرف بهترین مکمل‌های درمان کم خونی از اهمیت زیادی برخوردار هستند. جهت درمان سردرد ناشی از فقر آهن می‌توان از قرص آهن کمک گرفت و با افزایش تدریجی ذخایر آهن در بدن میزان اکسیژن خون بالا رفته و دیگر خبری از سردرد نخواهد بود. استفاده از مکمل‌های ویتامین در کنار مصرف سبزیجات و میوه تازه در تولید گلبول قرمز جدید کمک کرده و بدین ترتیب اکسیژن و مواد مغذی سلول‌های سراسر بدن به ویژه مغز تامین خواهد شد.

جهت درمان سردردهای میگرنی می‌توانید از دارویی به اسم تریپتان‌ها به منظور افزایش سطح سروتونین بهره ببرید. برای معالجه لختگی خون در مغز باید از رقیق‌کننده‌های سازگار با شرایط فردی هر بیمار کمک گرفت و با حل شدن لخته خون مشکلات سردرد بیمار کاهش خواهد یافت. در صورت وجود لختگی‌های بزرگ باید از راه حل نهایی یعنی عمل جراحی استفاده کرد. زمان مراجعه بیمار به پزشک از اهمیت بالایی برخوردار بوده و در صورت بروز هرگونه سردرد غیرعادی، تشنج، سرگیجه، اختلالات بینایی و تکرار هر کدام از آن‌ها در بازه زمانی معین در کوتاه‌ترین زمان ممکن به پزشک و مراکز درمانی مراجعه کنید.

 

برچسب ها :

ناموجود
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

دانلود زيرنويس فارسي فيلم و سريال

ویژگی مهم رپورتاژ آگهی

مایکروسافت  شیائومی  سامسونگ  گوشی  مارک  اینتل  گواهینامه  قرمز  گورمن  تبلت  آیفون  طراحی  لایکا  تایوان  یوتیوب  دوربین  اندروید  تاشو  چین  گلکسی  پیکسل  ساعت  ای‌بی  هوشمند  سطح  جدید  شرکت  معرفی  تجاری  طرح